Wat is buikdansen

Buikdans, buikdansen of Raqs Sharqi is een Oriëntaalse dans met zijn roots in het Midden-Oosten. Buikdans is hot. Het wordt thuis gedanst, op hafla’s (feesten) of op grote podia in een meer gecultiveerde vorm.

 

buikdansenBuikdans is een dans waarbij vooral de heupen en het bekkengebied wordt gebruikt,  maar de bewegingen blijven zeker niet beperkt tot die gebieden. Bij buikdansen wordt het volledige lichaam gebruikt. Buikdansen is heel erg populair in Arabische landen, Iran en Turkije. Mensen uit het Westen denken heel vaak dat buikdansen alleen gaat om het gebied rondom je buik. Zodra je je meer verdiept in het buikdansen, zal je heel snel zien dat het meer is dan ‘simpel’ bewegen met je buik. Het wordt tegenwoordig zelfs gebracht als een ware vorm van kunst!

Verschillende soorten buikdans

Buikdansen wordt onderverdeeld in verschillende soorten en stijlen. Ieder gebied of streek heeft zijn eigen bewegingen en een eigen soort dans die heel vaak samenhangt met de cultuur in dat gebied. Buikdans heeft ook een ontwikkeling doorgemaakt in Westerse landen waardoor nieuwe variaties zijn ontstaan, zoals American Tribal Style (ATS). Buikdans heeft zich door de jaren heen sterk ontwikkeld en is geworden tot wat het nu is. Iedere land en cultuur heeft zijn invloed hierop gehad. De bekendste stijlen hebben wij op een rijtje gezet.

Saidi stokdans

Saïdi is de bekende ‘stokdans’ uit Egypte. Bij deze stijl wordt er met een stok gedanst in combinatie met typische Egyptische bewegingen, zoals camels en shimmies. De dans is zwaar, geaard maar ook speels.

Modern Caïro

Dit is meer de moderne versie van Egyptische buikdans.

Tribal bellydance

Deze variant is ontstaan in het Westen in de jaren zeventig. Kenmerkend van deze dans is een leider die met een “clue” aangeeft wat de volgende beweging moet worden en de rest volgt.

Fusion bellydance

In deze stijl draait het om de combinatie van buikdans met elementen uit andere dansvormen, zoals Indiase dans.

Geschiedenis van buikdansen 

Buikdans is één van de oudste dansen ter wereld en is minimaal 5000 jaar oud. Er gaan verschillende verhalen rond over het ontstaan van buikdansen. Een verhaal is dat de vroegere geestelijken deze dans gebruikten om mythologieën en verhalen aan mensen te vertellen. Een ander verhaal is dat het meegebracht is met zigeuners die vanuit India en Perzië naar het westen zijn getrokken. Buikdans is in de geschiedenis de hele wereld rondgegaan en kent veel invloeden naast ontwikkelingen. Het is uiteindelijk een verzameling van bewegingen uit meerdere landen en culturen met zijn oorsprong in Egypte en andere Arabische landen, als ook India en Perzië.

Misverstanden 

Een groot misverstand is dat mensen denken dan buikdansen een erotische dans is. Dit idee is versterkt door vele films en boeken, maar dit is zeker niet het geval. Uit oude verhalen blijkt dat het eerder een spirituele dans is die bijvoorbeeld door de Indiase vruchtbaarheidsgodin Sarasvati werd gebruikt om de beweging van de planeten weer te geven. In Midden-Oosten staat het bekend als een dans die door iedereen gedaan wordt bij sociale gelegenheden en vooral thuis. Het wordt dan meestal gedanst zonder bijzondere kleding door mannen en vrouwen van alle leeftijden. Gewoon omdat het gezellig is!

Een ander misverstand is dat buikdansen uitsluitend door vrouwen gedaan wordt. Dit is zeker niet waar: een paar van de beste dansers zijn mannen.

Bekijk hier een mooie buikdans video

Google+